Grote opkomst bij thema-avond Isolatie Paasberg-Wellenstein
Warmtescan laat interesse voor duurzaamheid snel groeien
De eerste thema-avond georganiseerd door het duurzaamheidsinitiatief Paasberg-Wellenstein was een groot succes. De opkomst was met circa 50 mensen boven verwachting. Er werd veel informatie gedeeld over isolatie-methoden en de financiering of subsidiëring daarvan. Daarnaast werd ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid tot vragen stellen. De avond werd afgesloten met een korte introductie over een initatief voor het stimuleren van biodiversiteit in de wijk – ditmaal voor bijen.
Meten is weten
Aanleiding voor de avond was het toenemend aantal gratis warmtescans wat in de buurt met hulp van de gemeente is uitgevoerd. Door deze scans wordt duidelijk welke maatregelen het beste eerst kunnen worden genomen. Zij geven aan, op welke plekken in de gevel, of bij ramen en deuren, de meeste warmte uit huizen ontsnapt.
Lars Birkholz liet namens het duurzaamheidsinitiatief enkele sprekende vóór en na voorbeelden zien van geïsoleerde woningen. Spouwmuurisolatie is voor veel woninigen in onze wijk goed haalbaar en snel terug te verdienen met de huidige energieprijzen. Ook werd duidelijk dat oudere voordeuren vaak een behoorlijk warmtelek vormen.

Bekijk de presentatie hieronder:
Zicht op besparing
De warmtescans lieten daarnaast zien dat ook glas in onze buurt tot behoorlijke warmteverliezen kan leiden. Enkel glas staat daarom bekend, maar ook ouder dubbel glas en vooral glas in lood dragen niet bij aan besparing en wooncomfort.
Henk Bohlander van het duurzaamheidsinitiatief liet aan de hand van een concreet voorbeeld zien hoe het hele traject van glasvervanging (ook voor glas in lood) in zijn werk ging – zijn presentatie vind je hier:
Hoe ga ik dat betalen?
Duurzaamheid levert op termijn geld op, want minder energieverbruik betekent lagere kosten. En dat is natuurlijk in de afgelopen maanden alleen maar duidelijker geworden. Vaak is echter de eerste investering een drempel voor mensen.
Jeroen Pere, medewijkbewoner en erkend adviseur op het gebied van duurzaamheid en in financiën presenteerde op verzoek van het duurzaamheidsinitiatief zijn visie op subsidie- en financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen.
Subsidies, leningen met korting, of het ophogen van je hypotheek zijn enkele van de keuzes. Vaak is het handig om voorafgaand aan het nadenken over financiering, na te denken over de te nemen maatregelen aan de hand van een quickscan. Voor meer informatie zie hier de presentatie van Jeroen.
Samen sterker
Het duurzaamheidsinitiatief wil naast het organiseren van thema-avonden zoals deze, ook actief mensen helpen met het nemen van maatregelen. Hiervoor worden duurzaamheidsambassadeurs gezocht. Zij lichten toe welke stappen je kunt zetten en kunnen ook assisteren bij het gezamenlijk inkopen van maatregelen met andere buurtgenoten.
Wil je ook ambassadeur worden?
Neem contact met ons op via onderstaande formulier.
The form you have selected does not exist.
Paasberg-Wellenstein zoemt

Aan het eind van de avond presenteerde Marjol Rooze haar buurtinitiatief met bijen. Door aanplant van specifieke planten en struiken wil ze meer bijensoorten naar de wijk trekken.
Er zijn in totaal 358 bijensoorten in Nederland. Veel soorten worden bedreigd doordat de voor hen noodzakelijke bloemen verdwijnen. Om deze bijen te helpen, kun je zoveel mogelijk bloeiende bijenplanten in je tuin zetten, maar een aantal tuinen in een straat is nog veel fijner. Zo kan een bij zich verplaatsen naar andere gebieden en soortgenoten tegenkomen.
Wil je meedoen?
Meld je aan bij Arnhem Zoemt