| |

De quick warmtescan wandeling

Eén van de eerste acties die wij als Duurzaam Paasberg hebben georganiseerd zijn wandelingen geweest met een warmtebeeld camera. Ruim 40 bewoners hadden aangegeven om hieraan mee te willen doen.
Dat hebben deze bewoners geweten. Om namelijk een goede meting te kunnen doen moest het warmte verschil tussen binnen en buiten voldoende groot zijn. Dit betekende minimaal 4 uur van te voren de thermostaat in huis op 21 à 22 °C en alle radiatoren open. Ik kan je zeggen dat het dan aardig warm in huis wordt, zeker als je normaal een lagere temperatuur gewend bent.


Waarom moet dit dan, gedurende deze 4 uur zal warmte naar buiten ontsnappen via de gevel, de ramen, de kozijnen en het dak. Al deze elementen zullen dus ook een hogere temperatuur laten zien op de warmtebeeldcamera. Deze camera meet namelijk verschillen in temperatuur.

Algemeen warmteverlies

De opvallende zaken die ik tijdens alle wandelingen heb gezien zal ik hier kort toelichten en laten zien. Ik zal kort de kleuren toelichten, warmtelekken zijn zichtbaar van groen, naar geel, naar oranje en rood en als laatst wit.

De bovenramen met glas en lood zonder voorzetglas, dus gewoon enkel glas. De overige ramen beneden zijn gewoon dubbel glas. De ramen boven zijn HR++ glas.
Dus hier is heel goed te zien het verschil tussen enkel, gewoon dubbel glas en HR++. Wat mij zelf vooral opviel dat ‘oud’ dubbel glas zo verschillend was ten opzichte van modern dubbel glas.

Een ander opvallend beeld was: de voordeur.

Wanneer je een radiator aan de gevel hebt hangen zal deze ook warmte afgeven aan de muur. Zeker bij een niet geïsoleerde muur en zonder radiatorfolie zie je dit aan de buitenzijde.

Isoleren of na isoleren van onze woningen kan gemiddeld 30 tot 60% op onze energie kosten besparen ten opzichte van een niet geïsoleerd huis.

Er zijn verschillende manieren om uw woning (beter) te isoleren:

  • Kieren en naden dichten (o.a. tochtstrips)
  • Waterzijdig inregelen van uw cv
  • Vloer-, spouwmuur- en dakisolatie
  • Raamisolatie (voorzetramen) / dubbelglas HR++ / Triple glas HR+++

Het goed en gedegen aanbrengen van deze isolatiemaatregelen is hierbij belangrijk. Sommige zaken kunt u zelf, bent u handig dan kunt u mogelijk meer zelf doen. Win anders eerst advies in.

Vergelijkbare berichten