| | | | |

Inspiratie en ervaringen van een wijkbewoner

Op de Thema-avond ‘Groen en energieverbruik’ van 7 juli werd gevraagd om ideeën aan te dragen uit eigen ervaring. Hierbij een bijdrage van Clemens Zewald.

1. Koud water opvangen begin douchen

Duurzaam energie doen wij met z’n allen. De kinderen douchen minder lang, vangen het eerste koude water van de douche op in een emmer wat vervolgens voor de tuin wordt gebruikt.

2. Gebruiken van led lampen

3. Het huis is volledig geïsoleerd.

4. We hebben zonnepanelen (9 stuks) op het dak

5. En een zonneboiler

Deze laatste zorgt ervoor dat het warm water wat wij tappen al grotendeels is voorverwarmt. De zonneboiler ligt op ons dak aan de kant waar de meeste slagschaduw is zodat deze gaat werken (verwarmen) wanneer de zon het krachtigst is. Wij hebben een vat van 100 liter en kan evt. worden uitgebreid met nog een vat van 100 liter.

Op deze manier zijn wij heel bewust bezig met energie. Ik kan iedereen aanraden wanneer u toch iets gaat doen aan zonnepanelen en er is ruimte over om een zonneboiler aan te schaffen. U bespaart gas. Hoeveel? Dat is voor iedereen verschillend. De aanschafprijs verdient u pas terug na 12-16 jaar, maar het milieu is er wel gebaad mee.

Hierbij ook 2 tal foto’s hoe de zonnepanelen en zonneboiler op het dak liggen en de boiler zelf die via de verwarmingsketel het warm water in ons huis verzorgt.

6. Afkoppelen van hemelwaterafvoer

Afkoppelen van hemelwaterafvoer doen wij in de achtertuin met een Infiltratiekrat. Water van de dakgoot gaat daar rechtstreeks in en verdwijnt dan weer in de grond. Daarboven gewoon beplanting gezet.

Meer weten?

Wil jij meer weten over hoe Clemens dit heeft aangepakt? Stuur ons een mailtje en we brengen jullie met elkaar in contact.


The form you have selected does not exist.Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van wat Duurzaam Paasberg doet?
Vul dan je gegevens in en meld je aan.

Een moment a.u.b.

Bedankt voor je aanmelding! We zetten je op de lijst!


Vergelijkbare berichten