Testen responsiveness
Eind 2020 heeft een aantal wijkbewoners het initiatief genomen tot een werkgroep Energietransitie om voor onze wijk meer zicht te krijgen op de maatregelen die op ons afkomen vanuit klimaatwetgeving. Maar ook om van onderop, als bewoners, mee te helpen onze wijk duurzamer te maken. We weten immers dat klimaatverandering ons allen aangaat.
Verduurzamen door wijkverbinding
Duurzaam Paasberg-Wellenstein is een groep bewoners die probeert onze wijk te verduurzamen en in contact te treden met alle bewoners om dat samen te doen door wijkverbinding.
Denk aan energie besparen, isoleren, groen te planten, afval te vermijden, deelauto’s, etc. En door in de eerste plaats het bewustzijn rondom deze zaken te vergroten.
Allemaal zaken die belangrijk zijn om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Samen bekijken we wat we zelf kunnen doen in onze eigen huizen en in onze eigen wijk.
Onze missie
Het initiatief Energietransitie Paasberg-Wellenstein streeft ernaar om het energieverbruik van deze wijk volledig aardagsloos en CO2-neutraal te maken met behulp van zo veel als mogelijk medebewoners en het liefst ver voor 2050.
Onze visie
Om te komen tot een volledig aardgasloze en CO2 neutrale wijk is het van het grootste belang dat zoveel als mogelijk wijkbewoners zich in de route daar naartoe kunnen vinden en daarin willen participeren.
De eerste stappen hierbij zijn het creëren van bewustwording over het eigen energieverbruik en het geven van voorlichting over zowel eenvoudig en betaalbaar te behalen besparingen als de meer complexe en kostbare energiebesparende maatregelen.
Dit moet ertoe leiden dat steeds meer buurtbewoners zelf energiebesparende maatregelen gaan uitvoeren, zelfstandig of collectief, om zo het gas- en elektriciteitsverbruik naar beneden te krijgen.
Voor advies hierover en ondersteuning hierbij dienen zij bij het initiatief terecht kunnen. Dit betekent dat zij goed bekend moet zijn bij de bewoners, makkelijk benaderbaar en goed onderlegd om die ondersteuning te kunnen bieden. Een groot deel van de kennis die hierbij benodigd is zou van eigen wijkbewoners af moeten komen, actief binnen het initiatief of niet, omdat dit het vertrouwen vergroot.
Indien benodigde kennis niet voorhanden is binnen de wijk zullen daarvoor door het initiatief andere partijen worden benaderd. Een van de belangrijkste partijen is de Gemeente Arnhem.
Zij wordt in een zo vroeg mogelijk stadium bij de planvorming betrokken voor het krijgen van (financiële) ondersteuning en plannen te beoordelen op haalbaarheid. Bij de beoordeling van mogelijk uit te voeren plannen is het behoud van het huidige aanzicht van de wijk een factor van betekenis. Dit aanzicht is juist een van de redenen waarom mensen er graag wonen en dit zou zo moeten blijven.
Team Duurzaam Paasberg-Wellenstein
Momenteel bestaat onze groep uit de volgende deelnemers:
Abe Reitsma
Caroline Rijnbeek
Frans Dolmans
Jasper Besselink
Joost Slooten
Harm Medendorp
Henk Bohlander
Jan Wagenmakers
Lars Birkholz
Maarten Aldus
Marloes Hoenderdos-van Lin
Saskia Marquering
Help je mee?
Kijk hieronder waar we je hulp bij kunnen gebruiken.
Je zit nergens aan vast.
Communicatie in de wijk
Vind je het leuk om mee te denken over de communicatie? Hoe benaderen we de wijkbewoners het beste.
Of communicatie te maken? Zoals het bijhouden van de website, flyers, social media. Of buurtbewoners te interviewen, foto’s maken
Communicatie draagvlakonderzoek
Onderzoek interesses en behoeften buurtbewoners.
Gesprekken met Bronbeek, Insula Dei en andere instanties om ons heen.
Gesprekken met gemeente en provincie.
Financieel
Bestuderen van manieren om de energietransitie in onze buurt te (co)financieren.
Subsidies (landelijk, provinciaal, gemeentelijk), hypothecaire financiering van transitie, verkoop van onze CO2 besparing aan derden etc.
Juridisch
Meedenken over de beste organisatievorm voor gezamenlijk handelen.
Gezamenlijke inkoop, Coöperatief model, Commercieel model etc.