isolatieglas
| | |

Nieuwe dubbel HR++ glas isoleert veel beter dan enkel of oud dubbel glas

Ùit de warmtescan die we vorig jaar hebben laten uitvoeren bleek dat onze bestaande dubbelglas-ramen helemaal niet zo goed isoleerden als we dachten:

We wisten wel dat het oud (> 25 jaar) dubbelglas was, maar toch. Dus even wat uitgezocht: hoe goed een raam isoleert wordt uitgedrukt met de isolatiewaarde (U-waarde) in W/m².K. Dit staat voor de vermogenslek (W=Watt) per vierkante meter (m²) glas en per 1 graad (K) temperatuur-verschil. Hieronder de U-waarden:

  • Enkelglas: 5,8 W/m².K
  • Oud dubbelglas: ca. 2,8 W/m².K. De glasbladen zijn niet voorzien van een coating en de spouw is gevuld met droge lucht.
  • HR ++ dubbelglas: 1,2 W/m².K of lager: glas aan de spouwzijde voorzien van een coating. De spouw is gevuld met Argon gas

Dus HR++ glas isoleert ca. 2,5x beter dan oud dubbel glas en 5x beter dan enkel glas. Daarnaast geeft het ook een betere geluidsisolatie, dus minder geluid van buiten.

We hebben een aantal offertes laten komen om de ramen op de onderverdieping te laten vervangen:

Het betrof 10 ramen met totaal ca. 8m². Helaas te weinig voor een aanvraag subsidie (> 10m² + 1 andere maatregel).
De kosten voor uitvoering (eind 2021) waren ca. €2000 incl. btw. Dat is een hoop geld, maar het viel toch nog wel mee. Bij de huidige gasprijzen verdien je dat binnen een paar jaar terug.

Het proces bestond uit 3 stappen: eerst komt er een monteur langs die alle ramen opmeet. Op basis daarvan krijg je een offerte. Na acceptatie volgt de montage die binnen een halve dag wordt uitgevoerd.

Welke leverancier?

Na enig zoekwerk kwamen we tot een shortlist van 5 leveranciers:

Van al deze hebben we positieve berichten gehoord. Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt op basis van prijs, kwaliteits-indruk, communicatie en snelheid.

Daarnaast hebben we ook onze zes glas-in-lood ramen laten inbouwen in dubbel glas. Maar dat behandel ik in een volgend artikel.

Vergelijkbare berichten