|

Elektrische deelauto in de wijk

Heb je een auto? Of misschien heb je er twee. Of meer. Een aantal wijken in Arnhem heeft besloten een deel-auto beschikbaar te maken, w.o. Angerenstein, Alteveer/Cranenvelt (Cranenveer) en Groen-West. Ook in onze wijk zou dat interessant kunnen zijn voor diegenen die hun auto weinig gebruiken. In het bijzonder als vervanging voor een tweede auto.

Wellicht bent je beter uit met een deel-auto. En dan is een elektrische deelauto (e-deelauto) de juiste keuze in het kader van duurzaamheid. Waarom zou je dit willen doen? Enerzijds vanwege het stimuleren van de deeleconomie, anderzijds vanwege kostenbesparing. Heb je na het lezen van dit artikel interesse of vragen stuur ons een mail op: info@duurzaampaasberg.nl

Paasberg-Wellenstein heeft contact opgenomen met het bedrijf WeDriveSolar die elektrische deelauto’s beschikbaar stelt in de volgende modellen:

1 Tesla Model 3, Hyundai IONIQ5


2 Renault Zoe, Hyundai Kona

Hoe werkt dat dan en wat kost het?

Je sluit voor minimaal een kwartaal een abonnement af. Daarna is de opzegtermijn een maand voorafgaand aan het einde van elk kwartaal. Je kan een maand uitproberen.

Zo’n e-deelauto komt ergens in de wijk te staan bij een laadpaal. Je reserveert je auto via een speciale app. Na afloop zet je ‘m weer bij de laadpaal en laadt ‘m op.

De kosten voor het gebruik van een e-deelauto bestaan uit twee componenten:

  1. een abonnementsbedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen
  2. een bedrag per km. Dit is inclusief de kosten voor het opladen van de auto bij de laadpaal.

Ad 1. Voor het abonnement kun je kiezen uit 5 abonnementsvormen. De eenvoudigste vorm kost €99 per maand en de duurste €339.  Voor dit bedrag krijg je een strippenkaart met credits: 96 resp. 384. De credits wissel je in voor rijtijd: overdag is een credit goed voor een half uur rijden, na 18u voor één uur rijden, na 21u kun je 2 uur rijden en tussen 23 en 7u is dat 4 uur rijden.
Als je één maand meer rijdt dan je aantal credits dat je hebt gekocht kun je dat compenseren in een andere maand door wat minder te rijden; er vindt middeling over 3 maanden plaats. En als je toch meer rijdt in die 3 maanden koop je met terugwerkende kracht extra credits bij.

Ad 2.  Voor een Renault Zoë en Hyundai Kona betaal je €0,22 per km en voor een Tesla model 3 en Hyundai IONIQ5 is dat €0,26 per km.

Okay, maar wat betaal je dan in de praktijk?

Voorbeeld 1: Je rijdt 1x per week overdag naar je werk in Zaltbommel (afstand: 70 km met een duur van 6uur). Per maand rijd je dan 560 km en verbruikt 48 credits. Dat kost €99 (abonnement) + €140 (km kosten) = €240 per maand

Voorbeeld 2: Je rijdt 2 zaterdagen per maand naar Breda (120km tussen 10u en 22u). Per maand rijd je dan 480 km en verbruikt 40 credits. Dat kost €99 (abonnement) + €120 (km kosten) = €220 per maand

Voorbeeld 3: Je rijdt zowel de ritten in voorbeeld 1 als in voorbeeld 2. Per maand rijd je dan 1040 km en verbruikt 88 credits. Dat kost €99 (abonnement) + €260 = €360 per maand

Voorbeeld 4: Je rijdt 1x per week naar klimles in Arnhem-zuid (8km, 3u) in de avond EN je doet 2x per week boodschappen overdag (3 km, 1,5u) EN 1x per maand ga je overdag naar Leeuwarden (160km tussen 10u en 22u). Per maand rijd je 432km en verbruikt 56 credits. Dat kost €99 (abonnement) + €108 (km kosten) = €207 per maand

Kostenscenario’s per maand of jaar

De kosten hangen dus af van hoe vaak, hoeveel en wanneer je rijdt. Hieronder zijn vier scenario’s doorgerekend in oplopend gebruik. Daarbij is aangenomen dat je alleen overdag rijdt. Als je deels ook ’s avonds rijdt wordt het goedkoper. De vier gebruiksscenario’s:

4 gebruiksscenario’s

B.v. in scenario C gebruik je de auto 3 keer per week overdag, 4 uur per keer en rijdt dan (per keer) 50km. In totaal rijdt je dan per jaar 7200 km.
In onderstaand figuur zijn de kosten voor de 4 scenario’s weergegeven, bij gebruik van een Renault Zoë of Hyundai Kona, dus € 0,22 per km.:

In scenario C betaal je €249 per maand totaal, bestaande uit voor €99 voor het abonnement en €150 voor de gereden km’s.

En wat kost je eigen auto ?

Uiteraard hangt dat af van de auto die je hebt. De kostenposten hierbij zijn:

  • Afschrijving
  • Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
  • Verzekering
  • Onderhoud
  • Benzine

Een deel van de kosten is vast, een deel afhankelijk van hoeveel je rijdt (variabel per km). Voor de vaste kosten per jaar gaan uit van 3  “auto-modellen”:

Vaste kosten voor de 3 modellen

Voor de variabele benzinekosten voor de drie “modellen” gaan we uit van het volgende verbruik :

Benzineverbruik voor de 3 modellen

Voor dezelfde gebruiksscenario’s voor de 3 modellen komen we dan uit op de volgende totale kosten per maand:

Kosten per maand voor een eigen auto

Vergelijking kosten e-deelauto en van je eigen auto

In de volgende tabel zie je de totale kosten per maand voor de e-deelauto en voor de 3 eigen “modellen”:

Kostenvergelijking per maand

Je ziet hieruit dat een e-deelauto in bijna alle scneario’s voordeliger dan een eigen auto.
Uiteraard hangt het af van de aannames, dus van je eigen concrete gebruik. Mocht je voor jezelf willen nagaan, met je eigen aannames en de uitkomsten daarvan bekijken, dan kun je de volgende Excel spreadsheet downloaden waarin bovengenoemde scenario’s zijn doorgerekend in drie tabbladen. Hierin is ook een scenario voor de een e-auto van Mywheels opgenomen.


Heb je na het lezen van dit artikel interesse of wil je er meer van weten stuur ons een mail op: info@duurzaampaasberg.nl
Dan nemen we contact met je op.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van wat Duurzaam Paasberg doet?
Vul dan je gegevens in en meld je aan.

Een moment a.u.b.

Bedankt voor je aanmelding! We zetten je op de lijst!

Vergelijkbare berichten